Observator Transilvan
Hunedoara

Au tras linie și au analizat … cu bune și cu rele

La finalul acestei săptămâni, poliţiştii hunedoreni au analizat activitatea profesională desfăşurată în cursul anului 2019.

Din analiza criminalității, vârstnicii (27% din totalul populației) se evidențiază ca având un risc criminogen ridicat, cu potențial de victimizare mult mai mare decât în restul țării. Pentru activitatea polițienească, acest aspect trebuie mereu și atent avut în vedere de structura de prevenire a criminalității și deopotrivă de cele operative de

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

ordine publică (proximitate) și investigații criminale în vederea instruirii și pregătirii antivictimale a persoanelor vârstnice dar și a culegerii de informații despre potențialii infractori care urmăresc să obțină în mod ilegal câștiguri de pe urma pensionarilor hunedoreni.

Din perspectiva condițiilor de locuire urbană, a veniturilor și a calității vieții în ansamblu, județul Hunedoara se confruntă în continuare cu o infracționalitate de subzistență (furturi din societăţi comerciale, inclusiv „de pe raft”, tâlhării, spargeri de locuințe, de autoturisme, înșelăciuni etc.), infracțiunile contra patrimoniului reprezentând aproape jumătate, 46% din totalul sesizărilor de natură penală încriminate de Codul Penal, iar furturile rămân principalele infracțiuni sesizate, cu un

procent de peste 65 % din total, deși au înregistrat o scădere cu peste 5%, faţă de anul anterior.

În anul 2019 au fost sesizate peste 1.000 de fapte de violență în familie, dintre care aproximativ trei sferturi sunt comise în mediul urban și un sfert în mediul rural. Violența domestică se întâmplă în continuare cel mai des în familia tradițională și se manifestă frecvent prin comiterea infracțiunilor de ”lovire sau alte violențe” și ”amenințare”. Ce trebuie subliniat este faptul că, după intrarea în vigoare a Ordinului de Protecție Provizoriu, în județ polițiștii de ordine publică au emis 155 de ordine provizorii din care 36 au fost transpuse în ordine de protecție după expirarea celor 5 zile, reprezentând 23%.

În domeniul rutier, poliţiştii hunedoreni au desfășurat acțiuni care au vizat principalele elemente care generează risc rutier, rezultatele acestor activități urmărind, în principal, reducerea numărului accidentelor rutiere grave. În perioada supusă analizei, pe drumurile publice din judeţul Hunedoara, s-au produs 247 accidente grave de circulație soldate cu decesul a 52 persoane și rănirea gravă a 250 de persoane. Principalele cauze de producere ale accidentelor rutiere înregistrate

în perioada menţionată anterior, au fost:

– viteză neadaptată la condiţiile de drum;

– nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni;

– neacordare prioritate pietoni.

Structurile de investigații criminale au reușit, pe lângă soluționarea în scurt timp a unor cazuri deosebite și localizarea unor persoane urmărite naţional şi internațional şi scăderi semnificative în privinţa infracţiunilor contra patrimoniului persoanei.

O contribuție importantă la obținerea acestor rezultate a fost adusă de structurile de suport, între care se evidenţiază Serviciul Criminalistic. În perioada analizată, polițiștii criminalişti au participat la efectuarea a peste 4.200 de cercetări la faţa locului, ocazie cu care au fost ridicate peste 19.700 de urme diferite. Structurile pentru acţiuni speciale şi-au îndeplinit activităţile şi misiunile specifice în bune condiţii, având un rol semnificativ la întărirea capacităţii de reacţie şi creştere a autorităţii Poliţiei în aplicarea legii. Anul 2019 a reliefat profesionalismul forţelor de intervenţie ale Poliţiei Hunedorene, care au fost mobilizate în vederea executării a 485 de misiuni (o creștere cu 160 misiuni, față de 2018).

In anul 2019 au fost efectuate lucrări la sediile subunităților şi a posturi de poliție, lucrările vizând, în special, renovarea spațiilor de primire a publicului şi de dispecerat. La sediul I.P.J. Hunedoara, a fost simplificată procedura de obţinere a unor documente sau autorizări, prin relocarea tuturor birourilor de relaţii cu publicul într-o incintă adecvată, corespunzătoare normelor europene.

Activitatea pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă, la care Poliţia a fost solicitată să intervină, a decurs în condiţii optime, ceea ce denotă, cu siguranţă, profesionalismul celor care operează în acest domeniu, astfel încât structurile operaționale ale Ministerului Afacerilor Interne să fie în măsură a acţiona prompt, pentru a salva vieţi și bunuri. Dispeceratul 112 al poliţiei a primit, în anul 2019, peste 36.000 de apeluri telefonice de la cetăţeni, fiind necesară intervenţia în peste 16.000 cazuri. În peste 90% dintre aceste situaţii, intervenţia s-a realizat într-un timp scurt, de sub 10 minute.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Cand scapam de masca de protectie ?

observator

Programul „Prima casa” devine „Noua casa”

observator

Cand incepe scoala ?

observator