Catedrala Mitropolitană din Timișoara este fără îndoială una dintre clădirile care îți va atrage privirea indiferent în ce parte a centrului te vei afla. Este cel mai mare edificiu religios din oraș. Impresionează atât prin arhitectura cât și prin dimensiunile sale vaste. Cel mai înalt turn dintre cele 11 existente măsoară o înălțime amețitoare de 83,7 metri.
Lăcaşul de cult ascunde o istorie extrem de interesantă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 30-31 octombrie 1944, aviaţia germană a bombardat Timişoara. Şase bombe erau destinate Catedralei Mitropolitane. Din cele șase bombe care au căzut lângă catedrală, doar una a explodat, producând pagube minore (geamuri sparte).
La subsol vei putea descoperi o colecție de artă bisericească bănățeană veche și o valoroasă colecție de icoane.
Nici spațiul verde din centrul pieței nu a fost neglijat, pe acesta fiind amplasate numeroase grădini și flori dar și monumente istorice precum Lupoaica cu puii (o replică a Lupei Capitolina, daruită Timișoarei, în 1926 de municipalitatea orașului Roma, pentru a evoca rădăcinile comune ale poporului român și italian) sau Fântâna arteziană, cunoscută şi sub numele de Fântâna cu peşti (a fost construită în 1957, având bazinul în formă de stea cu 5 colţuri, seara este luminată de spoturi colorate).
Dacă inițial, piața Victoriei din Timișoara a fost concepută ca o esplanadă, cu restaurante și magazine de lux, pe la mijlocul secolului XX, aceasta a suferit schimbări majore prin apariția Catedralei și a blocurilor de locuințe. Schimbarea finală a avut loc însă în anii 80, odată cu scoaterea liniilor de tramvai, când piața a devenit o zonă exclusiv pietonală.
În prezent, cele două alei principale de promenadă sunt mereu pline de oameni care o străbat în pași mărunți de la un capăt la altul sau care o admiră pur și simplu de la una dintre multele terase și cafenele refugiate pe margine.