Observator Transilvan
Pastila de sanatate

Cateva lucruri interesante despre creier

Creierul este cel mai complex organ din corpul uman si probabil cea mai complexa creatie cunoscuta pana in prezent. Functionand ca un centru de comanda pentru sistemul nervos, creierul imputerniceste fiinta umana cu abilitati fizice si cognitive ample.

1. Creierul este singurul organ din corpul uman ce nu prezinta nervi, desi actioneaza ca un centru de comanda centralizat, pentru tot sistemul nervos. De aceea, creierul nu simte durere.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

2. Cea mai mare parte din energia totala generata in corpul uman este consumata de creier. Ca sa fim mai precisi, acesta consuma 20% din energia totala a corpului, desi reprezinta doar 2% din masa totala a acestuia. Aceasta energie este vitala pentru mentinerea celulelor creierului si alimentarea impulsurilor nervoase.

3. Numarul neuronilor prezenti in creier este de aproximativ 100 miliarde, ceea ce este aprope de 15 ori mai mare decat populatia umana a planetei. Numarul mare de neuroni mareste capabilitatea de procesare a creierului.

4. Creierul este cel mai gras organ din corpul uman. Aproximativ 60% din creier este format din grasime. Aceasta este cea mai mare concentratie de grasime prezenta intr-un singur organ al unei fiinte umane sanatoase. Mai mult, 75% din masa totala a creierului este formata din apa ce reguleaza diverse functii ale acestuia.

5. Neocortexul este partea creierului uman datorita careia, oamenii sunt capabili a fi constienti si de comunicare lingvistica. Acesta reprezinta aproximativ 76% din creierul uman, ceea ce este cel mai mare procent din lumea vie.

6. Multi cred ca oamenii folosesc doar pana la 10% din capacitatea creierului. Acest lucru este un mit rezultat din faptul ca oamenii folosesc doar 10% din creier de odata. Insa 100% din acesta este folosit pe parcursul timpului. Acest lucru rezulta din faptul ca parti dierite ale creierului sunt specializate pe functii diferite. Ce parte a creierului este folosita la un moment dat, depide de activitatea in care este implicat individul.

7. In timpul sarcinii, neuronii fatului se reproduc la viteza de 250.000 de neuroni pe minut.

8. Intre 15-20% (750 ml de sange) din capacitatea cardiaca este destinata creierului.

9. Energia consumata de creier (25 wati) este suficienta pentru a alimenta un bec.

10. Creierul uman nu este atat de perfect pe cat pare. In numeroase cazuri, acesta sa dovedit a percepe lucrurile in mod diferit decat sunt ele in realitate.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Fabrica de medicamente din Targu Mures se extinde

observator

Curs la Crucea Rosie din Satu Mare

observator

Grupa de sânge ne decodeaza ce boli putem face

observator