Codul rutier s-a schimbat de la 1 ianurie 2020, iar amenzile rutiere au crescut cu 50%. Este foarte important să știi, ce pățești dacă ești prins fără centură și cu mâinile pe telefon.
Pe 12 octombrie 2019, au intrat în vigoare normele care sancționează drastic folosirea telefonului mobil de către conducătorii autovehiculelor. Șoferii care sunt prinși vorbind la telefon când se află la volan riscă să rămână fără permis.
Dacă telefonul mobil duce la încălcarea altei reguli de circulație, conducătorii auto pot fi pot fi sancționați cu 9-20 puncte-amendă. Ei vor plăti o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Punctul-amendă a fost plafonat la 145 de lei, iar valoarea amenzilor rutiere rămâne aceeași ca în ultimii trei ani.
“În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se arată în documentul oficial.
Pe lânga amenda contraventionala pentru folosirea telefonului mobil în timpul deplasării (2-3 puncte-amendă), conducătorii auto care sunt prinși vorbind la telefon, se pot alege și cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile.
Șoferii sancționați au la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenzile primate la jumătate. Termenul anterior era de 48 de ore.
Politistul îl va lăsa pe șofer fără permis pentru o perioadă de 30 de zile, în cazul în care îl prinde vorbind la telefon, iar acesta nu poartă nici centura de siguranță.
Un caz similar este cel al șoferului surprins în timp ce folosește telefonul mobil, în timp ce mașina sa se află în mișcare. Mai mult, dacă acesta depășește limita de viteză admisă pe sectorul de drum respective, scrie sursa citată.