Dacă primul instinct este să te duci la farmacie și să ceri o cutie de antibiotice pentru orice fel de infecție, trebuie să încerci în altă parte – în bucătărie. Există panacee naturale pe care le ai chiar pe rafturile din frigider.
Usturoiul și ceapa. În Roma Antică, soldaților romani le erau date rații de usturoi și ceapă tocmai pentru efectul anti-infecțios. Un alt leac împotriva răcelii învățat de la bunica sunt cataplasmele cu ceapă și usturoi lăsate peste noapte lângă pat. Mirosul te ajută să lupți împotriva infecției.
Mierea de albine. Mierea are efect antiseptic și „se folosește la păstrarea alimentelor pentru a inhiba creșterea bacteriilor. Legenda lui Alexandru cel Mare, spune că trupul lui a fost conservat în miere, atunci când a fost adus în țara de origine. De asemenea, mierea și lămâia sunt remedii folosite pentru roșul în gât. Taie câteva bucățele de lămâie și pune-le în 2-3 lingurițe de miere. Consumă o linguriță din acest amestec o dată la câteva ore și las-o să-și facă efectul.
Cartoful este mai degrabă un emolient, decât un antibiotic. Acesta se folosește în infecții cutanate și în tratamentul furunculelor, dar efectul este acela de a favoriza spargerea și evacuarea colecției purulente. Înmoaie țesuturile și reduce inflamația. Pentru ameliorarea răcelii se folosește o metodă din popor – se iau câțiva cartofi cruzi, se pun într-un tifon și se leagă în zona gâtului peste noapte. Tusea ar trebui să se liniștească.