La numai câțiva kilometri de Cluj-Napoca există un loc, Cetatea Liteni, sau cetatea Lita sau Cetatea lui Gelu, cum îi spun oamenii din partea locului. Este una dintre cele mai pitorești construcții de acest fel din Transilvania.
Cetatea a fost atestată documentar pentru prima oară în 1324, sub denumirea latină de Castrum Leta. Despre ea nu se știu prea multe până în anul 1405, când Sigismund de Luxemburg, împăratul Ungariei, a dăruit cetatea orașului Cluj, pentru ca mai apoi să împartă moșiile domeniului în trei părți. După moartea lui Sigismund, cetatea a intrat în proprietatea unui anume Losonczi Dezsö, iar mai târziu, spre mijlocul secolului al XV-lea, în proprietatea lui Herepei Márk.
Cetatea Liteni este legată și de numele lui Iancu de Hunedoara, tatăl regelui maghiar Matias Corvin. Voievod al Transilvaniei și, ulterior, guvernator și regent al Ungariei, Iancu de Hunedoara a dăruit cetatea verișoarei unui nobil maghiar. Când familia acesteia s-a stins, domeniul a trecut succesiv în mâinile mai multor proprietari.
Cetatea a fost grav distrusă pe 12 februarie 1562, în timpul unui asediu, când au explodat magaziile de pulbere aflate în subteran. Șapte ani mai târziu, ruinele castelului, dar și pădurile din vecinătate, au fost dăruite nobilului Geczy Janos. Acesta a reabilitate cetatea și a făcut-o din nou locuibilă, descendenții lui locuind aici încă aproape o sută de ani. În a doua jumătate a secolului XVII-lea însă cetatea a fost abandonată, din motive care nu se cunosc încă cu exactitate.
Astăzi, ruinele cetății încă sunt vizibile în vârful unei stânci, deasupra văii râului Iara, la numai 30 de kilometri de Cluj-Napoca.