În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc miercuri, 10 iunie, aleșii județeni au aprobat două proiecte de hotărâre care aduc Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare mai aproape de obiectivul de a pune în funcțiune un compartiment de chirurgie cardiacă performant, care va asigura accesul maramureșenilor, și nu numai, la intervenții chirugicale care, la momentul de față, se efectuează doar în spitalele universitare. Susținerea unităților spitalicești în asigurarea unor servicii medicale eficiente și performante a reprezentat mereu o prioritate pentru administrația județeană, iar faptul că în decursul unui an, aproximativ 200 de maramureșeni, dintre cei aproximativ 2000 care înregistrează un infarct au nevoie de chirugie cardiacă, urgentează și mai mult necesitatea unei astfel de investiții.
Având în vedere că un astfel de demers presupune o finanțare consistentă, pentru materializarea sa a fost încheiat un acord de cooperare între județul Maramureș prin Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare și Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Potrivit acestui acord, Consiliul Județean Maramureș urmează să asigure finanţarea, în comun cu Municipiul Baia Mare, a achiziției echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare. Pentru a susține această investiție, aleșii județeni au aprobat utilizarea excedentului anual al bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2019.
Potrivit proiectului de hotărâre, s-a propus utilizarea a 1.031,00 mii lei pentru suplimentarea bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, în vederea achiziționării de echipamente medicale necesare dotării şi asigurării condiţiilor de punere în funcţiune a Blocului Operator – Sală de operaţii chirurgie cardiacă, cardiovasculară şi toracică. Mai exact, prin finanțarea Consiliului Județean Maramureș urmează să fie achiziționate următoarele: o masă de operaţie chirurgie cardiacă şi toracică, în valoare de 289.00 mii lei, un ecocardiograf doppler de înaltă performanţă cu sondă transesofagiană, în valoare de 346.00 mii lei, un defibrilator intern cardiac cu padele, în valoare de 29.00 mii lei, trei monitoare funcţii vitale de tip hemodinamic invaziv, în valoare de 173.00 mii lei, trei paturi ATI, în valore de 173.00 mii lei și un aspirator chirurgical, în valoare de 21.00 mii lei. În ceea ce privește Primăria Municipiului Baia Mare, instituția urmează să susțină financiar achiziţia sistemului de circulaţie extracorporală, în sumă de 1.046.60 mii lei, care va asigura punerea în funcțiune a blocului operator.
În baza acordului de cooperare, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare are obligația să utilizeze echipamentele şi dispozitivele medicale exclusiv pentru facilitarea accesului populaţiei din Municipiul Baia Mare şi întreg Judeţul Maramureş la servicii medicale performante din domeniul chirurgiei cardiace şi toracice. Totodată, unitatea spitalicească urmează să asigure finanțarea cheltuielilor de punere în funcțiune, întreţinere şi reparații ale echipamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a cheltuielilor privind instructajul personalului. Printre obligații se mai numără și obținerea avizelor şi autorizațiilor necesare punerii în funcțiune a echipamentelor medicale, precum și informarea Consiliul Judeţean Maramureş şi a Municipiului Baia Mare, cu privire la producerea oricărei defecţiuni. Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare se va mai asigura de utilizarea echipamentelor şi dispozitivelor medicale cu prudență și diligență, precum și cu respectarea măsurilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.
Odată pus în funcțiune, noul bloc operator la contribui la îmbunătățirea acurateței actului medical şi la optimizarea timpilor de intervenţii în urgenţe medicale, asigurând accesul pacienților la dotări şi modalităţi terapeutice mai performante. În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare există deja medici angajați, cu stagii de specilizare efectuate în Franța, care pot efectua astfel de operații pe cord deschis.
Șeful administrației județene, Gabriel Zetea, a ținut să mulțumească ultimelor conduceri ale unității medicale, care au pus bazele acestui proiect în măsură să transforme Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare într-un centru regional de chirurgie cardiacă. „Le mulțumesc public managerilor acestui spital, în primul rând ec. Sorina Pintea, care a demarat acest proiect în urmă cu câtiva ani, atât din postura de manager al spitalului, cât și din postura de Ministru al Sănătății, apoi actualului manager, dr. Vasile Pop, și de asemenea și dr. Călin Pop, care a fost unul dintre principalii militanți pentru materializarea acest proiect”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
Acesta a mai arătat că nevoia de finanțare a proiectelor legate de sănătate continuă, dar și că instituția Consiliului Județean Maramureș nu are, în această perioadă, toate resursele financiare necesare pentru investițiile în sistemul medical, motiv pentru care a solicitat sprijinul Primăriei Municipiului Baia Mare.