Observator Transilvan
Satu mare

Credinte din mosi-stramosi. Traditii si obiceiuri de Boboteaza

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor. Sărbătoarea Botezului Domnului cuprinde, pe lângă sfinţirea apei, o serie de obiceiuri populare.

Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şi pentru cei catolici.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul.

Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi o rămurică de busuioc, pe care o pun sub pernă.

Potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. Nimeni nu se atinge de bucate până nu soseşte preotul pentru a sfinţi masa. După sfinţirea alimentelor, o parte din mâncare se dă animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli.

Se crede că, dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

De asemenea, se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii dinspre ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Se cauta voluntari pentru Vetis Fish Fest

observator

Maramuresul ne-a întrecut din nou ! Curse spre Antalya, direct de la Baia Mare

observator

Bilantul vaccinarilor anti-Covid la Satu Mare

observator