MAI modifică și completează regulile de redobândire a permisului de conducere, după perioada de suspendare.
Proiectul de Ordonanță, aflat încă în dezbatere publică, reglementează datele până la care se pot depune cererile de reducere a perioadei de suspendare. Noul act normativ vizează mai multe schimbări în Codul rutier, după cum urmează:
-Eliminarea condițiilor privind reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce din cuprinsul Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.
-Se reglementează data până la care se poate depune cererea de reducere a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
-Se stabilește un termen de 5 zile pentru soluționarea cererii de reducere, calculat de la data înregistrării acestuia.
-Se prevede clarificarea competenței de soluționare a cererii de reducere a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.
-Noul proces verbal de constatare va cuprinde în mod obligatoriu data, ora şi locul unde este încheiat, alături de gradul profesional, numele şi prenumele agentului constatator, precum și de unitatea din care acesta face parte;
La acestea se adaugă numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa contravenientului, numărul şi seria actului de identitate ori, în cazul cetăţenilor străini, al persoanelor fără cetăţenie sau al cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
Urmează descrierea faptei contravenţionale, cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvărşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.
Urmează descrierea faptei contravenţionale, cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvărşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite.
Procesul verbal trebuie să conțină și indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; numărul punctelor-amendă aplicate şi valoarea acestora, posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, sancţiunea contravenţională complementară aplicată şi/sau măsura tehnico-administrativă dispusă.
Suplimentar, indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, precum și termenul de exercitare a căii de atac, instanța la care se depune plângerea și semnătura agentului constatator.