Observator Transilvan
Pastila de sanatate

Cum iti intaresti sistemul imunitar in sezonul rece?

Alimentatia alaturi de un stil de viata echilibrat ne ajuta sa tinem bolile la distanța și în sezonul rece.

Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt:

-vitamina C: aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le poti gasi intr-un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel;

-vitamina A: aportul zilnic recomandat este de 800 micrograme, pe care le poti procura din morcovi, ficat, peste, ou, unt.

Mineralele de care are nevoie sistemul imunitar sunt:

-zinc – 10 mg pe zi, il gasesti in fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale;

seleniu – 55 micrograme/zi. Surse principale: nuci, paine, peste, carne, oua.

Iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, te ajuta sa-ti intaresti sistemul imunitar si sa faci fata mai bine agentilor patogeni care te asalteaza in sezonul rece. Consumul zilnic te ajuta sa reduci frecventa imbolnavirilor si sa te vindeci mai rapid. Potrivit specialistului, alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapa, ovazul, chefirul si muraturile, cele preparate traditional, puse la murat cu sare, nu facute cu otet.

O alimentatie variata si echilibrata este recomandata in orice anotimp. Imprieteneste-te cu merele! Sunt fructele traditionale si sunt surse de antioxidanti si vitamine. Produsele lactate nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic fiindca furnizeaza proteine de calitate superioara si sunt principala sursa alimentara de calciu.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D. In anotimpul friguros, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza endogena de vitamina D scade dramatic, deci e nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme.

Sursele principale sunt pestele gras, ficatul, alimentele imbogatite cu vitamina D, de regula produse lactate. Vitamina D are rol demonstrat in modularea sistemului imunitar. Consuma alimente din cereale integrale – sunt o sursa de fibre esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, dau senzatia de satietate si ajuta la mentinerea greutatii normale.

Consuma cat mai des peste, pentru ca este o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rau. Inlocuieste alimentele grase cu cele cu continut scazut de grasimi. Gateste sanatos si delicios, fierbe sau prepara carnea si legumele la gratar.

Daca tii post, pastreaza echilibrul alimentar si diversitatea si in aceasta perioada. „Cartofii prajiti sunt de post, usor de preparat si gustosi, dar contin multa grasime, deci multe calorii. Daca ii fierbi sau ii consumi copti, sunt foarte sanatosi si favorizeaza reducerea kilogramelor”, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Absenta lactatelor si a carnii rosii poate produce deficiente de calciu si fier, minerale extrem de importante pentru sanatatea si echilibrul organismului – deficiente care trebuie neaparat compensate.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Programul cabinetelor de Pediatrie din Policlinica Veche

observator

Țările pentru care se recomanda vaccinarea antipoliomielita

observator

Mii de pacienți din Romania vor beneficia de tratament pentru COVID-19

observator