Puţini sunt cei care pot deosebi ciupercile comestibile de perechile lor otrăvitoare. Prin cei care știu să deosebească o ciupercă sănătoasă de una otrăvitoare este și Antoniu Bumb, un culegător de ciuperci.
Acesta susține că ciuperca care te omoară este foarte asemănătoare celei sănătoase motiv pentru care această pasiune necesită multă informare.
„Primul lucru pe care l-am învățat, și asta trebuie să învețe orice ciupercar începător, au fost ciupercile care te omoară. În special Amanita Phalloides, Buretele viperei, care te ucide în chinuri. Este foarte periculoasă pentru că se aseamănă foarte bine cu o ciupercă foarte apreciate de mulți culegători, oița, sau vinecioara. Apoi am învățat că nu culeg decât ceea ce cunosc foarte bine. A cunoaște foarte bine înseamnă a citi, a întreba pe cei mai pricepuți, a fi 100% sigur că ai identificat corect, înainte de a pune în coș.
Am ajuns să cunosc si să gust, fără să mă otrăvesc, zeci de tipuri de ciuperci comestibile doar pentru că știu, foarte bine, alte zeci de ciuperci care te pot otrăvi. Dacă nu ar fi așa, nu aș avea curajul să merg la cules. Nici măcar de gălbiori, pentru că și ei se aseamănă cu ciuperci mortale”, spune Antoniu.