Biblioteca Județeană Satu Mare și Editura Citadela organizează vineri, 11 ianuarie, cu începere de la ora 15.00, în Sala multimedia, un dublu eveniment editorial. Este vorba despre lucrarea antologică „Elemente de geografie fizică în texte”, semnată de prof. Lia-Florica Koka, și volumul autobiografic „Mărturii biobliografice”, semnat de prof. Carol C. Koka. Ambele volume au văzut lumina tiparului la Editura Citadela în anul 2018.
Evenimentul se va derula în prezența celor doi autori, iar cărțile aduse în atenția publicului sătmărean vor beneficia de exegeza unor avizați oameni de cultură și profesori sătmăreni precum Danciu Zamfir, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, poetul George Vulturescu, scriitorul Felician Pop, gazetarul Voicu D. Rusu, prof. drd. Mareș Corneliu, istoricul și cercetătorul Viorel Câmpean și Aurel Pop, directorul Editurii Citadela. Manifestarea va fi presărată cu momente de muzică folk în interpretarea cantautoarei Georgeta Govor.
Volumul antologic „Elemente de geografie fizică în texte” conține 50 de lecturi geografice, selectate dintr-o vastă bibliografie, urmate de un dicționar de termeni geografici care oferă explicații pentru 250 de termeni. După cum însăși autoarea mărturisește, „lucrarea se adresează în primul rând tinerilor care au ca obiect de studiu geografia dar și tuturor acelora care manifestă interes în acest dimeniu. (…) Textele propuse pot să contribuie la aprofundarea cunoștințelor dobândite la lecții, pot să ajute la înțelegerea mai bună a fenomenelor caracteristice fiecărei geosfere. (…) Sperăm ca prin modesta noastră contribuție, geografia va fi percepută tot mai mult ca o disciplină atractivă și utilă.”
„Mărturii biobibliografice” este a zecea carte a autorului Carol C. Koka și este apreciată ca fiind drept o „carte-document, deoarece autorul, ajuns la o frumoasă vârstă, vine dintr-o lume care pentru generațiile de acum nu mai există.” Autorul „a fost martor al mai multor descoperiri și evenimente din secolul trecut care pentru generațiile de acum sunt banalități: emoția primului televizor din anii ʽ50, decolarea primei nave spațiale, întregul șir de transformări tehnice în multe domenii. Cartea este scrisă riguros și rece, nu e literatură, ci este concepută sub forma unui reportaj perfect. (…) Mai mult ca sigur că (autorul) avea această carte pregătită de foarte mult timp, sub forma notițelor de jurnal.”, mărturisește Elena-Ioana Koka, mezina autorului, în cuvântul introductiv al lucrării.