În ultimele ore, pompierii covăsneni au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea a 4 incendii de vegetaţie uscată în localităţile Baraolt, Breţcu, Târgu Secuisc şi Moacşa.
De la inceputul acestui an, pompierii militari au intervenit la 20 de astfel de incendii care s-au soldat cu pierderi materiale, iar în unele cazuri intervenția militarilor s-a desfășurat în cooperare cu pompierii voluntari, misiunile comune de stingere fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor pe suprafețe întinse.
Având în vedere că, arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.
Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.