Oradea se transforma în ținta preferată a speculatorilor imobiliari. Unii dezvoltatori reușesc să obțină terenuri în zone importante din oraș cu ajutorul autoritatilor, care fac exproprieri în masă. În calitate de reprezentant legal al domnului Enache Petru si impreuna cu acesta, oradean care urmează să fie expropriat, trebuie sa aducem la cunoștința opiniei publice următoarele informații de interes general:
„Interesele imobiliare acaparează zona Bulevardulul Decebal – strada Simion Bărnuțiu – strada Tudor Vladimirescu, după strada Sucevei și zona Nufărul. Este o afirmație pe care o susținem cu argumente concrete.
Blocuri cu dedicație
În data de 03.03.2020 Primăria Oradea a publicat pe site-ul oficial un „Anunț privind intenția de elaborare PUZ regenare urbană zona B-dul Decebal – Str. Tudor Vladimirescu” în care se menționează că regimul de înălțime pentru construcțiile din zona respectivă să fie de (1- 3S)+P+11E*. Adică să crească de la case cu regim de înățime (1-2S)+P+2E+M*, deci construcții cu maximum două etaje plus mansardă, cât prevede actualul PUG la blocuri de 11 etaje. În acest context este mai mult decât evident că se urmărește exproprierea proprietarilor care dețin case în această zonă pentru a face loc dezvoltatorilor imobiliari de blocuri sub pretextul unei regenerări urbane.
(* S=subsol, P=parter, E=etaj, M=mansardă)
http://www.oradea.ro/planuri-urbanistice/-2020-03-03-08-10
Un alt argument în acest sens este că dezvoltatorii imobiliari s-au grăbit să facă publice proiecte și simulări de blocuri pe terenuri care nu le aparțin. Un exemplu este cel al firmei de proiectare Arhizen Studio, care a publicat în mediul online o simulare a unui bloc pe Bulevardul Decebal în data de 6 Noiembrie 2019, deci cu patru luni înainte ca primăria să își anunțe oficial intenția, dovadă că speculantii imobiliari și-au pregătit anticipat terenul bazandu-si proiectul pe informatii certe.
https://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=978394&page=383
Inclusiv arhitectul-șef al Primăriei Oradea, domnul Radu Forțiș, a declarat în conferința de presă din data de 11.02.2020 că zona Decebal va fi funcțională pentru dezvoltări imobiliare: „M3 este o zonă funcțională care permite dezvolări imobiliare, nu neapărat imobiliare, dezvoltări mai ample care pot să flancheze zone de bulevard, de exemplu”
Puteți asculta declarația aici:
https://www.facebook.com/PrimariaOradea/videos/181944266412868/ – declarația este la
minutul 47:40.
Afacere de familie cu 25 de ani vechime, demolată pentru o… pistă de biciclete Domnul pe care îl reprezint se numește Enache Petru și deține o afacere de familie de 25 de ani în zona Decebal. Este vorba despre franciza Bosch Car Service de pe strada Simion Bărnuțiu și magazinul de piese auto Altes 2 de pe Bulevardul Decebal. În planul de mobilitate atașat anunțului de intenție se observă că atât service-ul auto, cât și magazinul vor fi demolate pentru a face loc unei… piste de biciclete.
Enache Petru, proprietar Bosch Car Service și Altes 2: "Suntem extrem de revoltați că, după 25 ani de activitate în Oradea, timp în care am achitat taxe și impozite la primărie, ne-am trezit în situația absurdă de a fi expropriați pentru a face loc unei piste de biciclete. Vorbim despre o franciză Bosch Car Service care se face una cu pământul în favoarea samsarilor imobiliari. În teorie se vorbește despre regenerare urbană, însă actele sunt lacunare. În realitate, sub acest fals pretext, primăria favorizează tacit construcția de blocuri. Practica este următoare: primăria expropriază fronturile stradale de pe Bulevardul Decebal, Simion Bărnuțiu și Tudor Vladimirescu pentru o pistă de biciclete. Cu alte cuvinte, ia doar părți din clădiri, care, evident, vor trebui demolate cu totul și, vor cădea, una câte una, ca într-un joc de domino, eliberând astfel toată zona Decebal – Tudor Vladimirescu -William Shakespeare – Simion Bărnuțiu. În concluzie, mafia imobiliară funcționează!".
Nereguli
Trebuie, de asemenea, menționat că domnul Enache Petru a găsit o serie de nereguli în documentația elaborată de primărie în vederea exproprierii, așa că a initiat procedurile judiciare pentru actionarea Primăriei Oradea în judecată. De exemplu, planul urbanistic general prevede prelungirea străzii Simion Bărnuțiu și nu lărgirea străzii existente, ceea ce se urmărește prin expropriere; nu a fost realizat un studiu de mobilitate urbană care să explice prin simulări de trafic necesitatea lărgirii străzii; documentația depusă de Primărie spre avizare la Agenția de Mediu stipulează că pe strada Simion Bărnuțiu nu se vor face demolări, fiind aprobată ca atare; unele avize au fost obținute după aprobarea studiului de fezabilitate în condițiile în care, conform legii, avizele trebuie obținute înaintea elaborării studiului de fezabilitate.
Mai mult decât atât, exproprierea propusă pe strada Simion Bărnuțiu nu ține cont de cvartalul istoric și, în loc să se facă în mod echitabil față de axul străzii, se preferă intenționat ca strada să fie deviată pentru a fi expropriată afacerea locală, si a nu afecta afacerea multinaționala OMV. Cu alte cuvinte, se prefera distrugerea afacerii locale pentru a se putea pastra spatiul cu iarba al statie de carburanti OMV. Domnul Enache Petru a încercat, prin două solicitări repetate la Primăria Oradea, să fie
informat asupra proiectului pe care se bazează exproprierea. Primăria nu s-a încadrat în termenul legal de 30 de zile pentru a-i răspunde conform legii. Ulterior, a primit un răspuns incomplet,
fapt ce denotă intenția clară de amânare și inducerere în eroare a proprietarilor vizați de expropriere. Atașăm primul răspuns oficial trimis pe mail de domnul Cristian Popescu, în calitate de director executiv adjunct al Direcției Patrimoniu Imobiliar.
În concluzie, apreciem că interesele imobiliare vor pune stăpânire și de zona Decebal din Oradea dacă procesul de expropriere își va urma actualul curs.