Observator Transilvan
Harghita

Interventii multe in zilele de Paste pentru pompierii harghiteni

În minivacanța de Paște, pompierii militari harghiteni au acționat pentru gestionarea unui număr de 31 de intervenții, la nivel judeţean. Majoritatea dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (22 cazuri SMURD). În afara acestor situații, echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 6 incendii (majoritatea incendii de vegetație uscată), la 2 misiuni de deblocare/salvare persoane, precum și o misiune de asanare muniţie neexplodată.

În ultimele 4 zile, la nivelul judeţului nostru, s-au înregistrat 5 incendii de vegetație uscată în satul Jolotca (comuna Ditrău), satul Hodoşa (comuna Sărmaş), municipiul

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Miercurea Ciuc (2) şi comuna Gălăuţaş, fiind afectată o suprafaţă totală de peste 15 ha. Echipaje de pompieri împreună cu alți reprezentanți ai autorităților locale au acționat unitar pentru evitarea propagării flăcărilor, precum și pentru limitarea potențialelor efecte.

Una dintre intervenţiile relevante, care a presupus efort susținut din partea salvatorilor, a avut loc în cursul zilei de sâmbătă, când pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa, alături de pompieri civili din cadrul SVSU Gălăuţaş şi Subcetate, au intervenit pentru stingerea unui incendiu de pășune împădurită, în apropierea localității Gălăuţaş. La sosirea echipajelor de salvatori, flăcările se manifestau pe o suprafață de 10 ha cu vegetaţie uscată, cioate, resturi de exploatări forestiere şi puieţi de molid din regenerare naturală. Intervenția a fost îngreunată de terenul accidentat şi vântul intens, însă salvatorii au reuşit localizarea şi lichidarea focarelor, fiind astfel limitat pericolul extinderii la pădurea masivă de molid aflată în apropiere.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, facem un nou apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

– Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;

– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi;

– Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;

– Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii;

– Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

O altă misiune relevantă gestionată în cursul zilei de vineri, 17 aprilie a.c., a avut loc în municipiul Miercurea Ciuc, la un incendiu izbucnit la un atelier auto. Echipajele operative din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au acționat rapid şi unitar pentru lichidarea flăcărilor care se manifestau la acoperişul atelierului, pe o suprafață de aproximativ 80 mp.

Incendiul a fost stins în scurt timp, fiind limitat pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți. Din fericire, în urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Bărbat strivit de caruta. A murit pe loc

observator

Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii aprilie ?

observator

Ce obligații au angajatorii în cazul concedierilor colective

observator