Pestera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică.
Peştera are două intrări principale, una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 de metri, pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe versantul Navesu Mic, la altitudinea de 443 metri, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic.
Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat, cu o lungime de 6.201 metri.
Din cei peste 6.200 metri structuraţi pe trei niveluri, fosil, subfosil şi active, turiştii pot vizita doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.
Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, situat în sud-vestul țării, are o suprafață de 36.052 hectare. Aici există opt rezervații naturale, în zone de conservare specială, strict protejate, și numeroase obiective și trasee turistice.
Parcul are o fauna bogată, aici regăsindu-se 672 de specii, din care 80 protejate de convenții internaționale, între care lupi și râși, jderi, pisici sălbatice, mistreți, cerbi și căprioare, precum și numeroase specii de păsări, amfibieni, pești și reptile.