Un tunel de beton din staţiunea montană Straja din Valea Jiului, pe interiorul căruia sunt pictaţi 365 de sfinţi din calendarul ortodox, a devenit o adevărată atracţie turistică.
Tavanul este pictat cu scene biblice, iar o candelă care stă mereu aprinsă în acest tunel este mutată zilnic în fața icoanei sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă. Tunelul face legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn cu hramul Sfinților Împăraţi Constantin și Elena.
„În Straja este foarte multă zăpadă şi tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Şi ca să dăinuiască în veci l-am făcut din beton” spune autorul proiectului.
„După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocşii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Aşa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox, de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, autorul proiectului.
Lucrările de construcţie ale tunelului s-au încheiat în 2006, după care au continuat cu pictura interioară. Turiști din toată țara vin să viziteze acest loc minunat. La intrare în tunel sunt întâmpinați de o poartă mare din lemn vopsită în alb.
Există și o poveste legată de tunel, de schitul și Crucea Eroilor din Straja. În anul 1996, la Cabana Montana, chiar de Sfinții Constantin și Elena, un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial.
Oamenii locului spun că aproximativ 90% dintre cei care vin în Straja trec şi prin tunelul pictat şi merg la schit pentru a spune o rugăciune.