Observator Transilvan
Brasov

O romanca participa la cea mai importanța expeditie din istorie. Este specialista în oceanografie

Romanele lui Jules Verne i-au incitat pasiunea pentru știința și aventura. Este vorba despre brasoveanca Adela Dumitraşcu, oceanograf de profesie, care participa la una dintre cele mai importante expeditii, la Polul Nord.

O braşoveancă face parte din cea mai mare expediţie de cercetare din istorie. Printre gheţurile de la Polul Nord, oceanograful Adela Dumitraşcu scormoneşte aproape toată ziua gheaţa la temperaturi de -25 de grade, scrie Libertatea. Expediţia MOSAiC, cea mai mare din istorie, este un efort global de a da de capat schimbarilor climatice.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Am devorat cărţile despre expediţiile lui Cousteau la biblioteca franceză în Braşov! Şi mare mi-a fost bucuria când am ajuns în sfârşit în Paris, la centrul Cousteau, după primul meu contract pe vasele de croaziera! Şi mare necaz am acum, aproape de Polul Nord, că mi-am uitat acasă caciula roşie Cousteau”, povestea pentru reporterul Libertatea, Adela, aflată atunci pe Dranitsyn, în drum spre vasul Polarstern, pentru expediţia MOSAiC.

După terminarea liceului, Adela a căutat universităţi în toată lumea cu specializarea oceanografie, dar studiile erau prea scumpe. Aşa că a decis să strângă banii pentru facultate lucrând ca fotograf pe vase de croazieră. A făcut asta timp de şase ani, în Bahamas, Caraibe, Alaska şi Hawaii. Apoi s-a întors la şcoală. A studiat Oceanografie la Universitatea Gothenburg din Suedia.

Gothenburg a devenit de atunci acasă, dar Braşov nu va înceta niciodată să fie acasă”, spune Adela. Aşa a ajuns practic să lucreze în cadrul MOSAiC, cea mai mare expediţie la Polul Nord din istorie. O expediţie care are costuri operaţionale de 200 de mii de euro pe zi. Dar şi despre care se presupune că va face să merite fiecare ban. Scopul expediţiei este de a studia climatul arctic continuu, timp de un an, inclusiv pe perioada iernii arctice. Cele mai mari schimbări climatice au loc în regiunile polare. Înţelegând ce se întâmplă acolo, se pot crea tipare pentru întreaga planetă. Şi poate am putea preveni situaţii dezastruase, ca cea din Australia.

Expediţia MOSAiC este pentru un cercetător echivalentul plecatului în spaţiu pentru un astronaut, mai scrie Libertatea.

Sursa: www.libertatea.ro

https://www.amsieu.ro

Related posts

Nu se mai dau teze in acest an scolar ?

observator

Cimitir vandalizat. 26 de cruci și morminte, distruse (Foto)

observator

Calendarul alegerilor locale 2020: A început perioada electorală

observator