Oradea se pregătește sa intre în Cartea Recordurilor cu cel mai lung mititel, de 200 de metri, din lume. Incercarea prepararii acestuia va avea loc în perioada 30 noiembrie – 1 Decembrie, în cadrul Festivalului-concurs „D’ale porcului”.
Au mai existat tentative similiare în ţară, în data de 1 mai 2018 şi pe 1 mai 2019, în Parcul Naţional din Bucureşti, dar nu a apărut ulterior vreo referire la reuşită. În concurs s-au înscris 16 echipaje din diferite localităţi, a câte şase persoane, din care 12 bihorene, două din Satu Mare şi două din Ungaria.
Membrii juriului vor fi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Ştefan Bercea, alături de Paul Siserman, Lavinia Maier, Adrian Neag, Eugen Bar, Alexandru Şandrău. Va fi prezent şi preşedintele Asociaţiei Disciples Auguste Escoffier în România, Ştefan Oprea.
Se vor acorda premii pentru cei mai buni cârnaţi, cea mai bună pălincă, cei mai buni caltaboşi, cel mai bun toroş, cel mai bun produs local special, Premiul de popularitate, premii speciale şi Marele premiu – trofeul fiind o sculptură în lemn reprezentând un purcel. Valoarea totală a premiilor va depăşi suma de 15.000 de lei. Se vor mai acorda premii în obiecte, produse şi vouchere.
Duminică, în 1 Decembrie, organizatorii vor încerca să stabilească un record mondial, respectiv „Cel mai lung mititel din lume”, de 200 de metri, pe care preconizează apoi să-l prăjească pe bucăţi pentru a fi comercializat, însoţit de un document… „oficial”.