Poliţiştii DIICOT cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, au făcut în aceasta dimineața (azi, 14 mai) două percheziţii domiciliare, în județul Arad.
Perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare” și „promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terrorism”.
Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2019, o femeie, în vârstă de 33 de ani, a cunoscut un proces treptat de radicalizare, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.
În acest context, femeia ar fi accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare şi ar fi promovat în mediul virtual, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radicale, specifice organizaţiilor teroriste, folosind în acest scop diferite aplicaţii de socializare şi, de asemenea, prin intermediul sistemelor informatice şi al mijloacelor de comunicare electronică proprii.
De asemenea, în mediul virtual, aceasta şi-ar fi exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă şi ar fi manifestat constant opinii radical anti-occidentale, aceasta arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea organizației teroriste.
Pe parcursul procesului de radicalizare, persoana în cauză ar fi făcut obiectul unor sesiuni de pregătire din partea unor cetăţeni străni cu care ar fi dezvoltat relaţii de colaborare, menite să-i asigure o cât mai bună conspirativitate a activităţilor derulate şi să îngreuneze capacităţile de monitorizare din partea organelor statului. În acest sens, femeia a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care le schimba la intervale regulate de timp.
Totodată, aceasta și-a manifestat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se afla în legătură. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat un un telefon mobil, o cartelă telefonică, un card micro SD și 25 de cd/dvd-uri.
Femeia a fost condusă la sediul D.I.I.C.O.T.- S.T. Timişoara, pentru audieri.
Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Serviciul Acțiuni Speciale din cadrul I.P.J. Timiș și polițiști din cadrul Poliției Nădlac.