România a depășit pragul de 100 de persoane infectate cu coronavirus, fapt care a dus la scenariul trei pregătit de autorități. Grupul de Analiză face recomandări în vederea evitării apariției situațiilor în care mare parte din personal este obligat să stea în autoizolare după contactul la locul de muncă cu un caz confirmat de infectie cu coronavirus.
În acest sens se stabilește planul de continuitate sau, în absența acestuia, procedurile adoptate la nivelul fiecărei instituții în timpul epidemiei de Covid-19 și care trebuie să țină cont de modul de transmitere și de definiția contactului apropiat. Până în acest moment este stabilit că Sars-Cov-2 este transmis de la persoană la persoană printr-un contact apropiat cu un individ infectat, simptomatic, în principal prin picături respiratorii și contact direct/indirect cu secreții, prin contact față în față cu un caz de COVID-19, la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute sau prin prezența în aceeași încăpere (ex.birou, sală de ședințe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de doi metri.
Managementul instituțiilor strategice/infrastructurilor critice trebuie să țină cont de aceste aspecte și să planifice modul de lucru astfel încât acestea să aibă cât mai puține șanse să se întâmple. Aici se includ și aspecte legate de interacțiunea între turele 1,2,3 și 4 de lucru, la intrarea și ieșirea din tură. Dacă prin respectarea procedurilor de izolare în vigoare se ajunge la afectarea funcțiunilor esențiale ale instituțiilor strategice/infrastructurilor critice, contacții apropiați ai unui caz confirmat pot fi izolați la locul de muncă, în condițiile în care vor purta permanent mască schimbată la intervale de timp adecvate; vor reduce la minim în timp contactul cu alte persoane și vor păstra distanța de siguranță între persoane, adică mai mult de 1,5 – 2 metri, preferabil vor lucra în cameră individuală; vor reduce la minim utilizarea în comun a unor echipamente sau aparate (ex. Tastatură, imprimantă, telefon etc.) precum și a toaletelor comune.
Toți salariații vor respecta toate procedurile legate de decontaminarea mâinilor, dezinfecția suprafețelor pe care le ating etc., iar dacă se pozitivează testele de diagnostic al infecției, vor respecta procedura oficială în vigoare pentru cazurile pozitive. Ppersonalul de curățenie care deservește zona de autoizolare (mai ales toaleta), trebuie să fie instruit în vederea tehnicii de curățenie/ dezinfecție a suprafețelor și să poarte echipament de protectie adecvat, mai ales în zona de grup sanitar unde există riscul infectarii.