Podoabe vechi, având „venerabila” vârsta de trei milenii, au fost descoperite la începutul acestei săptămâni în judetul Bihor. Descoperirea a fost făcută în localitatea Galaseni (comuna Magesti), iar anuntul a fost făcut vineri, 10 aprilie, de către conducerea Muzeului Tării Crisurilor.
Descoperitorul, Ioan Marta, l-a anunţat pe primarul comunei Aștileu, Vasile Lazăr, care, la rândul său, i-a chemat pe arheologii Doru Marta, de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, şi Gruia Fazecaş, de la MŢC, pentru a prelua obiectele şi pentru a afla mai multe detalii despre descoperire.
Toate cele patru piese au fost găsite la o adâncime de circa 20-30 de centimetri de sol şi datează de la sfârşitul Epocii Bronzului adică din anii 1.200 -1.100 î.Hr.
„Cele trei podoabe se puteau folosi asemenea unor capse deasupra unei bentiţe, la brâu sau chiar la jugul cailor”, a explicat arheologul Gruia Fazecaş pentru BIHOREANUL.
Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât, până în prezent, nu au mai fost găsite dovezi ale existenţei comunităţlior umane din acele timpuri în Gălăşeni.