Organizațiile neguvernamentale, mediul privat și cetățeni din județul Bihor, pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.
În ultimele 24 de ore, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea (județele Bihor și Arad), s-au efectuat formalitățile de frontieră pentru aproximativ 27.200 de persoane, cu 12.775 autovehicule. Dintre aceștia, 1864 sunt cetățeni ucraineni, 548 la intrare în țară și 1316 pe sensul de ieșire.
În intervalul orar menționat, din informațiile centralizate la nivelul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) Bihor, un număr de 20 de refugiați ucraineni au fost cazați în șase spații destinate acestui scop, iar de la debutul conflictului armat, până în prezent, peste 3290 de refugiați au beneficiat de cazare în județul nostru.
Pe lângă activitățile desfășurate în sprijinul refugiaților ucraineni la nivelul județului Bihor, pompierii militari bihoreni mobilizați în localitățile Siret și la Sighetul Marmației continuă misiunile de ajutorare a cetățenilor ucraineni care intră în țara noastră prin punctele de frontieră menționate, oferindu-le tot sprijinul necesar.
Reamintim faptul că, la nivelul județului Bihor, funcționează 24 de ore din 24, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI Bihor), unde intențiile de ajutor pentru persoanele refugiate din Ucraina pot fi comunicate la numerele de telefon operaționalizate în acest scop, respectiv: 0259/412 129; 0259/467 909; 0734 223127; 0734223125; fax: 0259/434945.
De asemenea, în municipiul Oradea, pe strada Calea Aradului nr.87, funcționează, sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor și în colaborare cu CJCCI Bihor, Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, unde refugiații ucraineni beneficiază de sprijin la fața locului, dar și pe termen lung, din partea personalului calificat al instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale implicate în activitatea de ajutorare a cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.
Totodată, pe site-ul Guvernului României, pe Platforma Ucraina – Împreună ajutăm mai mult: https://www.gov.ro/ro/ucraina-impreuna-ajutam-mai-mult; https://www.gov.ro/…/ykpa-ha-pa3om-ao-omora-mo-b-nbwe, se pot găsi informații cu privire la accesul și drepturile cetățenilor ucraineni în România.