Activitatea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al Judeţului Harghita în anul 2019 a fost orientată permanent pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi a noilor abordări privind managementul situaţiilor de urgenţă.
Concluziile desprinse din analiza situaţiei operative atât la nivel naţional cât şi la nivelul zonei de competenţă au reliefat cu pregnanţă necesitatea managementului situaţiilor de urgenţă în sistem integrat.
Această necesitate, pe parcursul anului 2019 a fost reflectată atât în conţinutul noilor acte normative care vizează gestionarea situaţiilor cât şi prin cerinţele efective puse în faţa structurilor menite să gestioneze situaţiile de urgenţă.
În cursul anului 2019, cadrele miliatre din Inspecţia de Prevenire au executat un număr de 928 controale de prevenire, față de 719 în anul 2018, reprezentând o creștere de 29%.
Cele 938 controale de prevenire efectuate în anul 2019 au fost materializate la următoarele categorii de construcții: 398 operatori economici, 391 instituţii, 87 obiective de investiţii, 59 localităţi, 2 construcţii hidrotehnice și 1 obiective care prezintă pericole majore în care sunt implicate substanţe periculoase.
În cursul anului 2019, activitățile de control au fost structurate astfel:
-controale de fond la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici şi instituţii din judeţul Harghita;
-controale tematice planificate și inopinate la unităţi sanitare cu paturi, unități de îngrijire și cazare a copiilor instituționalizați, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități, unităţi de cult, cultură, unităţi silvice, spații comerciale, unităţi de turism şi agrement, unităţi de învăţământ, stații de distribuție a carburanților pentru autovehicule, operatori economici care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase,
-obiective încadrate în categoria monumente istorice, investiţii şi organizări de şantier, obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci și săli de cinematograf/spectacole;
-Pe timpul activităţilor desfăşurate, au fost constatate un număr de 3.565 deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor şi protecţia civilă, din care 1.374 au fost soluţionate operativ pe timpul controalelor, 1.605 sancţionate și 586 nesancționate, dar cu termen de remediere a deficiențelor constatate.
Procentual rezultă soluţionarea a 39 % şi sancţionarea a 45 % din deficienţe, din
totalul celor constatate. În urma controalelor efectuate au fost aplicate un numar de 78 sancţiuni contravenţionale cu amendă, in cuantum de 180.100lei, față de 97 sancțiuni în 2018 cu un cuantum de 181.000 lei, se constată scăderea numărului de sancțiuni aplicate cu 24%.
În cursul anului 2019 au fost instrumentate un număr de 613 documentaţii de avizare/autorizare. Astfel, au fost soluţionate în termen legal un număr de:
31 – autorizaţii de securitate la incendiu emise;
20 – cereri de autorizare în domeniul securității la incendiu respinse;
89 – avize de securitate la incendiu emise;
59 – cereri de avizare respinse;
74 – avize pentru transportul deșeurilor periculoase
20 – acorduri pentru realizarea jocurilor de artificii;
320 – puncte de vedere privind avizarea / autorizarea diverselor categorii de construcţii solicitate de investitori;
În cursul anului 2019, în evidenţele nominale ale inspectoratului au fost cuprinse un număr de 87 de obiective de investiţii, toate fiind controlate pe timpul derulării lucrărilor de execuţie. Tot în această perioadă, au fost recepţionate un număr de 20 obiective de investiţii, la fiecare obiectiv participând în calitate de membru sau invitat în comisia de recepţie, un cadru desemnat din partea inspectoratului.