Prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, a susţinut azi, 5 martie audienţe cu cetăţenii.
Prima persoană care s-a prezentat în audiențe a prezentat prefectului trei probleme, din care două privesc posesiunea de teren și una privind pășunarea animalelor. Pentru terenurile în discuție, aflate în comuna Halmeu, petentul deține actele de proprietate dar nu reușește actualizarea datelor cadastrale (determinare coordonate Stereo 70 pentru teren și atribuire număr cadastral nou), deși a inițiat demersurile de peste doi ani.
Pentru clarificarea problemei, Instituția Prefectului va sesiza OCPI – Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Referitor la problema pășunii, se va solicita un punct de vedere de la Primăria Halmeu, deoarece persoana se consideră îndreptățită la atribuirea unei suprafețe de pășune pentru cele peste 150 de oi pe care le deține și pentru care a prezentat documente eliberate de autoritatea sanitar-veterinară.
A doua persoană, o femeie din Carei, solicită sprijinul prefectului pentru a reuși prelungirea contractului pe care îl are pentru o locuință socială. Deoarece a prezentat documentele necesare obținerii unei locuințe sociale și prefectul a sesizat o posibilă lipsă de comunicare între autoritățile locale din municipiul Carei și petentă, a contactat Primăria Carei și a mediat primirea persoanei în audiență a doua zi pentru clarificarea situației.
O femeie din municipiul Satu Mare, care deține un teren în satul Medișa, comuna Viile Satu Mare este surprinsă de faptul că deși deține și lucrează un teren agricol de peste 2 hectare, este penalizată la subvenția primită de la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură), suprafața subvenționată fiind mai mică. Deși suprafața este certificată de extrasul CF pe care îl deține, are temeri privind proprietatea acestuia. Prefectul a dispus transmiterea unei solicitări de clarificare către APIA și informarea cu celeritate a petentei.
Din comuna Crucișor, o doamnă care deține o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței privind eliberarea unui titlu de proprietate, nu reușește să intre în posesia acestuia de mai mult de un an de zile. După analizarea documentelor deţinute, se constată existenţa unei hotârâri a Comisiei Județene de Fond Funciar pentru atribuirea în proprietate, dar definitivarea eliberării actului depinde OCPI.
Contactată, autoritatea de cadastru a transmis faptul că actul de proprietate este în etapa finală de elaborare, întârzierea fiind datorată unei erori materiale iniţiale datorată topografului dar care se poate remedia.