Liga Națională de Baschet se confruntă cu cel mai greu moment din istorie: pandemia COVID-19 care a suspendat toate antrenamentele și meciurile de baschet din România. Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență în România începând cu luni, 16 martie 2020, iar situația nu pare a se ameliora curând.
Raportat la toate aceste aspecte, ediția 2019/2020 a Ligii Naționale de Baschet, masculin și feminin, pare a se îndrepta spre un deznodământ total neașteptat. Conform agentului FIBA și avocat Sabin Gherdan, președinții cluburilor de baschet masculin au convenit să pună punct actualei ediții de campionat, propunerea fiind transmisă președintelui Horia Păun, iar o decizie în acest sens urmând a se lua curând.
Înainte ca FRB să se pronunțe asupra recentei propuneri, Sabin Gherdan a făcut un apel public la comunicare și i-a solicitat lui Horia Păun să analizeze efectele, din toate unghiurile posibilie, pe care o eventuală decizie le va avea asupra tuturor participanților la activitatea sportivă.
Ne aflăm în mijlocul unei situații neprevăzute cu care lumea sportului, la nivel global, nu s-a mai întâlnit niciodată. Este dificil de prevăzut ce se va întâmpla, cum vor evolua lucrurile în perioada imediat următoare respectiv când va reveni totul la normal.
Lumea sportului cât și a baschetului, a fost zguduită de repercusiunile pandemiei COVID-19, iar o serie de campionate au fost suspendate, iar altele oprite definitiv cu consecința decernării titlului de campioană în funcție de clasamentul la zi. Cu siguranță nicio parte implicată nu și-ar fi dorit să se ajungă aici, însă situația actuală nu prezint semne că normalitatea va fi reinstanlată prea curând.
Mi-a fost comunicat astăzi (n.r. sâmbătă, 14 martie) că voința comună a președinților de cluburi din Liga Naționala de Baschet Masculin este de a pune stop definitiv sezonului 2019/2020, propunerea fiind înaintată președintelui Horia Păun, acesta urmând a se pronunța cât de curând asupra ei.
Am observat că în această perioadă grea, omenirea dă dovadă de mai multă empatie și înțelegere în fața unei situații peste care sperăm cu toții să trecem cu bine. De aceea îmi permit să scriu aceste rânduri și să fac apel la toți cei implicați în baschetul românesc, să cântărească temeinic hotărârile grele ce vor trebui luate pe termen scurt și mediu. Sunt cât se poate de conștient că fiecare club depinde de poziția și situația altor factori, publici și/sau privați, de poziția suporterilor și a abonaților, de ceea ce autoritățile vor decide în următoarele zile cât și de instituțiile implicate în susținerea sportului. De aceea, imaginea trebuie analizată atent per ansamblu, iar apoi cât se poate de aplicat pe fenomenul baschetbalistic românesc. Nu va fi deloc ușor dar acesta este un test pe care familia baschetului românesc trebuie să îl treacă!
Consider că decizia de a pune punct ediției 2019/2020 a campionatului trebuie analizată din toate punctele de vedere înainte de a fi tranșată într-un anumit fel. Am înțeles propunerea președinților de cluburi de a finaliza LNBM în funcție de clasamentul la zi respectiv de a plăti sportivii până la data luării deciziei, însă cred că înainte de a se lua această decizie, ar fi corect ca toți participanții la activitatea sportive să-și exprime poziția, inclusiv sportivii, arbitrii și oficialii – principalii actori care urmează a se confrunta cu o situație financiară dificile, toți depinzând de continuarea activității pentru a-și putea desfășura activitatea în următoarele două luni și jumătate.
Personal consider injust ca riscul situației să fie suportat contractual în exclusivitate de către sportivi. Să nu mă înțelegeți greșit, e foarte bine că președinții de cluburi s-au organizat într-un grup prin care contribuie cu propuneri la dezvoltarea baschetului, însă consider că este necesar ca sportivii români să se unească, să formeze o asociație, și să-și exprime unitar punctul de vedere. Tinerii sportivi ar trebui să aibă inițiativă, Cățe, Kuti, Tohătan, Diculescu, Vîrnă, Nicolescu, Uță, Popa, Măciucă și toți ceilalți. Un exemplu este ce a reușit Ancuța Stoenescu în baschetul feminin, și personal o felicit pe această cale, după ce a înființat Asociația Jucătoarelor de Baschet Feminin și a participat la întrunirile unde s-au stabilit modul de desfășurare al LNBF. Acest lucru ar trebui să se întâmple categoric și la masculin, pentru LNBM, în cel mai scurt timp.
În mod cert trebuie să existe mai multă reprezentativitate la nivelul baschetului românesc, fie el masculin sau feminin. Trebuie să existe mai multă comunicare din partea tuturor participanților la activitatea sportivă. Fie că suntem președinți de cluburi, sportivi, arbitri, oficiali, agenți sau membri ai Federației Române de Baschet, trebuie să dăm dovadă de unitate și înțelegere, mai ales în vremurile acestea grele.
O eventuală decizie tranșantă de a pune punct campionatului și de a plăti la zi jucătorii ar crea o serie de probleme. În primul rând din punct de vedere al sportivilor, care vor avea parte de o perioadă foarte grea. Vor fi cel puțin șase luni de zile fără niciun venit din activitatea lor principală, baschetul de performanță, aspect ce va echivala cu mai puțin timp de pregătire individuală intre sezoane, deoarece cei mai mulți dintre sportivi vor fi nevoiți să lucreze într-un alt domeniu pentru a-și asigura traiul. În al doilea rând vor exista probleme juridice, deoarece strict juridic situația actuală nu este foarte clară în momentul de față, aspect ce probabil va determina izbucnirea a numeroase litigii între părți. Cred că au fost suficiente litigii în ultimii ani la nivelul baschetului românesc, multe echipe au fost nevoite să se desființeze datorită problemelor existente respectiv mulți sportivi încă își caută dreptatea în instanțe pentru a-și recupera banii munciți. Ar trebui să învățăm din situațiile precedente și să lăsăm mai mult loc comunicării în detrimentul litigiilor.
Fac un apel la președintele FRB, Horia Păun, să consulte toți participanții la activitatea sportivă înainte de a lua o decizie în legătură cu prezentul sezon 2019/2020 al LNBM. Oare cum ar fi să suspendăm sezonul și să-l desfășurăm ulterior, în vară sau când timpul o va permite, doar cu jucători autohtoni dacă străinii doresc să se îndrepte spre casele lor? Am putea fi un exemplu de originalitate pentru întreaga Europă. Personal consider că soluții există, în baschet sunt multe persoane cu experiență, cu imaginație și cunoștințe de specialitate, trebuie doar ca problema să fie privită din toate unghiurile alături de o comunicare, transparență și înțelegere între toți participanții la activitatea sportivă. În zilele și săptămânile care urmează ne putem decide nu doar prezentul și viitorul apropiat, ci și ceea ce fenomenul înseamnă cu adevărat, în esența lui, atunci când probleme neprevăzute și puțin probabile, categoric mai importante decât sportul, apasă asupra tuturor. Este un moment de reflecție, iar eu unul mi-aș dori să-l analizăm mai întâi ca OAMENI și mai apoi din poziția subiectivă în care ne aflăm.
În final îmi doresc să trecem cu bine peste această perioadă, sănătoși, pozitivi și cu mult baschet! Multă sănătate tuturor!