14 evenimente în 12 zile, la Satu Mare, cu tematici pentru public specializat, dar și pentru întreaga familie.
Vernisaj la Casa Meșteșugarilor, plimbări prin Satu Mare, Ambulanța pentru Monumente, Via Transilvanica sau Impactul Microhidrocentralelor. Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele BATRA 2019 la Satu Mare.
Debutul Bienalei de Arhitectură Transilvania 2019 la Satu Mare va avea loc luni, 11 noiembrie, de la ora 17.00, când, la Casa Meșteșugarilor va fi „parcată” Ambulanța pentru Monumente. Este un proiect-pilot care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps.
Oricine dorește poate contribui financiar sau prin voluntariat pentru a salva un monument. Până în prezent, s-au realizat șase intervenții pe obiective de patrimoniu din sudul Transilvaniei: Poarta Brîncovenească din Sâmbăta de Sus, Biserica fortificată din Velț, Monumentul Eroilor din Seleuș, Biserica ortodoxă din Gherdeal, ruina turnului de apărare din Apața și halta CFR din Șaeș. Rezultatele acestor șase intervenții vor fi prezentate în imagini într-o expoziție ce va fi vernisată cu această ocazie.
Tot în 11 noiembrie, la Casa Meșteșugarilor, de la ora 18:30, va avea loc prezentarea Standarde actuale BIM și perspective. Vizualizări de arhitectură.
Marți, 12 noiembrie, în foaierul principal al Casei Meșteșugarilor, se va desfășura Vernisajul Expoziției-concurs a lucrărilor înscrise la Premiile BATRA, la următoarele secțiuni:
1. Arhitectura locuinței individuale
2. Arhitectura locuințelor colective
3. Arhitectura dotărilor comunitare și de producție
4. Arhitectura spațiului public
5. Arhitectura patrimoniului cultural
6. Rural
7. Arhitectura spațiului interior și scenografie
8. Microarhitectură / Arhitectura temporară
9. Design de obiect
10. Proiecte culturale / Inițiative / Experimente
Expoziția va fi afișată simultan și în celelalte orașe în care sunt filialele Ordinului Arhitecților din România partenere în BATRA 2019: Cluj Napoca, Oradea, Baia Mare și Alba Iulia. În 12 noiembrie vor avea loc Plimbări prin Satu Mare. Tururile ghidate vor fi conduse în limba română și în limba maghiară de către istoricul Muhi Sandor și vor avea ca punct de pornire Casa Meșteșugului.
Zilele săptămânii viitoare sunt pline cu evenimente speciale. Unul dintre ele este prezentarea Via Transilvanica, o poveste despre curaj și identitate, ce va fi spusă, în 13 noiembrie, la Casa Meșteșugarilor, de către Bogdan Brânzaș, director de program. Cei de la Tășuleasa Social, inițiatorii proiectului, au fost inspirați de potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India. Și au pornit un proiect, Via Transilvanica, ce se vrea a fi un drum de străbătut pe jos, ce pornește de la Drobeta-Turnu-Severin, locul prin care a intrat în țară, pentru prima dată, Regele Carol, și până la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare.
În aceeași seară, de la ora 20,00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, are loc spectacolul de balet Cocoșatul de la Notre Dame.
Vineri, 15 noiembrie, putem asista la o prezentare a proiectului Harta meșterilor din domeniul construcțiilor și o discuție despre ghiduri de arhitectură rurală. Ordinul Arhitecților din România, prin Grupul de lucru RURAL, a lansat Harta meșterilor din domeniul construcțiilor ce vine în întâmpinarea Ghidurilor de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural. Dacă acestea din urmă răspund la întrebarea ”Cum construim?”, harta va răspunde la întrebarea „Cu cine construim?”. Proiectul are ca prim scop educativ familiarizarea arhitecților, a beneficiarilor proiectelor de arhitectură și a publicului larg cu tehnica de producere a materialelor tradiționale și a celor derivate din acestea. Pe termen lung, proiectul urmărește protejarea arhitecturii tradiţionale a satelor și a peisajului cultural agresat de „arhitectura de import” şi ameliorarea colaborării dintre proiectant şi executanţi, relaţie care a suferit în urma desfiinţării şcolilor de meserii. Iar toate acestea înseamnă un plus de experienţă şi pentru executanţi, dar şi pentru arhitect. Totodată, proiectul sensibilizează o comunitate locală în privinţa valorii propriului patrimoniu și a necesității îmbunătățirii confortului de locuire prin (re)folosirea resurselor locale.
În 19 noiembrie, de la ora 17:00, la Casa Meșteșugarilor, în cadrul discuției Impactul microhidrocentralelor asupra mediului și comunității va fi abordat un subiect îndelung dezbătut. Autoritățile ne spun că microhidrocentralele sunt bune, pentru că ele creează locuri de muncă și rezolvă necesitățile locale în materie de electricitate. Însă care este impactul lor asupra mediului? Vom încerca să găsim toate avantajele și dezavantajele creării de microhidrocentrale pe râurile din România, într-o discuție cu lect. dr. Mihai Vasilescu, din cadrul Facultății de Fizică a Universității Babeș-Bolyai.