Deciziile luate pentru a asigura siguranța locuitorilor au fost joi pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean Covasna, inclusiv asigurarea fondurilor necesare pentru finalizarea punctului de lucru al pompierilor la Baraolt și restructurarea bugetului Spitalului Județean.
Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, a reamintit faptul că în urmă cu cinci ani a fost aprobată asocierea judeţului Covasna cu oraşul Baraolt, comunele Aita Mare, Bățani, Belin, Brăduț, Vârghiș şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna în vederea înființării unui punct de lucru prin realizarea obiectivului „Construirea unui garaj pentru autospeciale de intervenție, prim ajutor și descarcerare în orașul Baraolt”. Consiliul Județean Covasna a asigurat 50% din costul total al investiției, ceea ce s-a ridicat la 600.000 de lei. La ședința Consiliului Județean, la suma de 200.000 lei, alocată deja de CJ Covasna, a fost adăugată suma de 100.000 lei pentru finalizarea construcției.
„Nu numai că vom preda clădirea în sine din Baraolt săptămâna viitoare, dar o și punem în funcțiune punctul de lucru. Două autospeciale pentru pompieri și o ambulanță SMURD încep serviciul complet de 24 de ore în zona orașului Baraolt. Trebuia să ne mișcăm urgent, deoarece au început lucrările pe drumul județean între Băile Malnaș – Baraolt – podul de la Augustin, iar din această cauză timpul de intervenție destul de îndelungat de la reședința de județ va deveni chiar mai lung, motiv pentru care a fost importantă punerea în funcțiune a unui punct de lucru pentru pompieri și a unui serviciu complementar cu ambulanța SAJ, care va deservi zona orașului Baraolt”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
Inspectorul şef al ISU Covasna, lt. col. Adrian Simtea, participând la ședință, a prezentat echipamentul și funcționarea punctului de lucru, subliniind că și în continuare sunt așteptați tinerii care ar dori să devină pompieri profesioniști. Acest lucru presupune terminarea unui curs de pregătire de nouă luni la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă din Boldești, județul Prahova. În prezent, pe tot teritoriul județului numărul pompierilor profesioniști este cu cel puțin 10% mai mic decât ar fi necesar, cu toate că de ani de zile sunt organizate campanii pentru a atrage tinerii către această carieră.
La ședința Consiliului a fost luată şi o nouă decizie privind domeniul sistemului de sănătate. „Am restructurat bugetul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf”, instituția a solicitat majorarea programului de investiții pe anul 2020 cu suma de 380 mii lei prin includerea unor aparate medicale de strictă necesitate, respectiv achiziționarea de dotări independente. Din această sumă, 45.000 de lei vor fi alocați secției neonatale, 53.000 de lei pentru spălătoria spitalului, 102.000 de lei pentru centrala termică și 108.000 de lei pentru crearea vestiarelor personalului”, a punctat președintele.
Printre altele, în ședința Consiliului a fost aprobată Monografia economico-militară a judeţului Covasna 2020-2024, precum și Raportul de activitate al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în Județul Covasna” pe anul 2019.