Observator Transilvan
Financiar

Sfaturi de care sa ții cont când alegi un credit pentru firma ta

Pe piață există multe oferte de creditye pentru firme, însă nu toate se vor dovedi avantajoase pentru tine. Mulți antreprenori se uită de obicei doar la rata dobânzii, însă există mulți factori de care ar trebui să țină cont înainte de luarea unei decizii. Iată câteva sfaturi utile, înainte de a contracta un împrumut.

1. Decide ce vei face cu banii

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Împrumuturile pentru afaceri sunt destinate finanțării capitalului de lucru sau investițiilor, însă pentru a te asigura că faci o alegere bună este important să determini scopul împrumutului. În urma unei analize atente asupra a ceea ce vei face cu banii, o să poți să estimezi mai ușor dimensiunea împrumutului, ca să nu îți asumi un angajament mult mai mare decât ți-ai putea permite.

2. Ia în considerare perioada de creditare

De regulă, finanțarea investițiilor se realizează prin credite pe termen mediu și lung, obținute de cele mai multe ori pentru completarea fondurilor proprii. Atunci când planifici accesarea unui împrumut, trebuie să calculezi încă de la început care va fi perioada rambursării, din ce surse vei returna banii și de ce mijloace financiare vei dispune ulterior. Cu cât perioada de creditare este mai mare, cu atât crește și suma pe care o vei avea de returnat. În funcție de situație, s-ar putea să ai nevoie de prelungirea perioadei împrumutului.

3. Ține cont de rata dobânzii

Suma pe care o vei rambursa lunar depinde și de variațiile dobânzii, iar pentru asta este important să acorzi atenție formulei de calcul a acestui indicator. Mai mult, există diferite tipuri de dobânzi, iar ca proprietar de afacere este necesar să știi care dintre ele se aplică împrumutului tău. Astfel, poate fi vorba de dobânda anuală efectivă, care exprimă valoarea totală a creditului, dobânda lunară calculată pentru suma împrumutată și perioada de creditare, rata dobânzii aplicabile în cazul restanțelor, ori rata medie a dobânzii, calculată în funcție de moneda în care este contractat creditul.

4. Evaluează mai multe oferte

Ia în considerare toate alternativele atunci când decizi că ai nevoie de un împrumut pentru afacerea ta. Din start, vei rambursa o sumă mai mare decât cea pe care o vei lua inițial, așa că evaluează cât mai multe oferte înainte de a lua decizia finală. Diferențele pot fi semnificative, indiferent că este vorba de costuri mai mici sau condiții mai avantajoase.

5. Află ce garanții sunt solicitate

În cele mai multe cazuri, deoarece creditele pentru companii sunt destul de mari, instituția financiară care îți va oferi suma solicitată va avea nevoie de o garanție personală, un bun mobil sau imobil, pentru a se asigura în caz de neplată. Tipul de garanție pe care îl vei oferi depinde de natura afacerii tale, de termenii și condițiile creditorului și de libertatea pe care trebuie să o negociezi.

6. Verifică dacă poți beneficia de condiții preferențiale

Anumiți creditori pot oferi condiții mai avantajoase clienților cu care au mai colaborat în trecut. De asemenea, poți avea parte de beneficii și atunci când dovedești că ești un partener de încredere. Lucrurile variază de la o instituție de credit la alta, însă trebuie să fii dispus să negociezi atent termenii contractului.

7. Alege corect creditorul

Unul dintre aspectele cele mai importante care trebuie luate în considerare atunci când alegi un împrumut este și reputația creditorului. Realizează o scurtă analiză, ca să te asiguri că alegi o instituție de încredere, cu clienți mulțumiți și cu produse financiare cu adevărat avantajoase.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Bugetarii își vor pierde sporurile cât timp lucrează de acasă

observator

Curs valutar – vineri 12 martie

observator

Analistii anunța „apocalipsa financiara”. Leul nu rezista

observator