Mii de elevi de ciclu primar, gimnazial, liceal și postliceal din tot județul nu pot face școală online fiindcă fie nu au dispozitive să se conecteze, fie nu au conexiune la internet.
„Am avut o discuție cu doamna directoare care mi-a spus că ei fac acasă ore. Am avut o ofertă foarte bună de la partenerii noștri cu care avem contract de telefonie prin care ne puneau la dispoziție o platformă pedagogică online la un preț modic de 50 de euro pe lună pentru toți cei 800 de copii. Am chemat-o pe doamna directoare la o discuție, am întrebat-o dacă este necesar să achiziționăm sistemul respectiv și ne-a spus că nu pentru că, până în momentul de față, se descurcă foarte bine pe sistemele pe care le au dânșii. Eu i-am arătat că în softul respectiv era foarte multă metodologie, foarte multe informații de care beneficiau și profesorii, dar și copii de ea. Din păcate, ea zice că, dacă se ridică situația de urgență din1 5 mai, așa cum se spune, apoi ar fi un abonament pe care ar trebui să îl plătim lunar, de 50 de euro, și ar fi inutil”, a spus primarul comunei Rodna.
Întrebat dacă Primăria și Consiliul Local Rodna ar putea să le pună la dispoziție copiilor fără posibilități materiale dispozitive pe care să se poată conecta la nevoie pentru a face cursuri online, primarul a răspuns: ”Cu siguranță. De fapt chiar acum avem 120 de tablete pe care le-am cumpărat prin Programul POCU și pe care le putem pune la dispoziție. Sunt tablete pe care și-au făcut instruirea cei care au urmat cursuri profesionale. Ele rămân în patrimoniul comunei Rodna și pot fi distribuite către copii. Din discuția pe care am avut-o cu doamna directoare mi-au spus că se descurcă foarte bine cu ce au și atunci am renunțat, însă, dacă va fi nevoie achiziționăm câte tablete trebuie pentru toți copii, nu e nicio problemă. Să ne ferească bunul Dumnezeu de măsurile respective, dar noi suntem pregătiți să o facem fără reținere. Toate sumele pe care le-am alocat pentru Sărbătoarea narciselor și Zilele Rodnei s-au rectificat pentru Covid-19”.