Varza murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.
Varza murată este o importantă sursă de vitamina C. De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.
Este recomandată pentru un spectru larg de probleme digestive. Pentru ameliorarea gastritei, de exemplu, este recomandat să se bea zilnic zeamă de varză încalzită, înainte de mesele principale. Prima dată se consumă 100 ml, apoi doza creşte treptat, până la două pahare pe zi. Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de procesul de acid lactic, care păstrează varza murată. Câteva pahare de zeamă de varză pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei în cazul celor care se confruntă cu aşa ceva. În varza murată se găsesc aşa-numitele „bacterii prietenoase” care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal.
Recomandări pentru constipaţie: se dizolvă două linguriţe de sare grunjoasă în 250 ml de moare şi se bea dimineaţa pe nemâncate. După necesitate, se repetă procedeul şi a doua zi, tot dimineaţa. Pentru diaree, se recomandă consumarea amestecului din părţi egale de suc de roşii proaspăt stors şi zeamă de varză.
Varza murată are proprietăţi de luptă împotriva cancerului. Un studiu al cercetătorilor finlandezi a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism.