In decembrie 2019 cel mai mult s-au scumpit cartofii (23.6%), comparativ cu aceeași lună a anului anterior, precizeaza Institutul Național de Statistica.
În ceea ce privește fructele proaspete, acestea s-au scumpit cu 18,4%, în timp ce conservele de fructe s-au scumpit cu 16,7%. Și carnea de porc s-a scumpit cu 11,2% iar țigările cu 8,2%.
Pe grupe de consum, scumpirile au fost de 5% la alimente, 3,3% la mărfurile nealimentare şi 4,1% la servicii. De asemenea, comparativ cu luna noiembrie 2019, prețurile au crescut, în medie, cu 0.8% la alimente și cu 0.2% la mărfurile nealimentare, iar tarifele pentru servicii s-au majorat cu 0,1%.
„Principalul factor (pentru evoluţia inflaţiei în 2019 – n. red.) aş spune că este politica fiscală prociclică din ultimii ani. Practic, creşterea veniturilor populaţiei prin cheltuieli guvernamentale s-a transpus într-o cerere mai mare şi această cerere s-a reglat prin creştere de preţuri şi importuri. Inflaţia a angrenat de asemenea deficitul de cont curent“, a spus Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA.