Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 87-a aniversări a „Zilei Protecţiei Civile din România”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul al judeţului Covasna organizează o serie de activităţi ce se vor desfășura sub sloganul „Împreună mai pregătiți!”, în perioada 26 februarie – 4 martie.
Această perioadă este reprezentată de trei evenimente marcante în istoria ţării, respectiv data de 28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România, 1 martie – Ziua Internaţională a Protecţiei Civile şi 4 martie –cutremurului devastator din anul 1977.
Cu această ocazie, în zilele de 28 februarie şi 4 martie, subunităţile de intervenţie din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuisc şi Întorsura Buzăului îşi vor deschide porţile pentru vizitatori.
Astfel, între orele 09:00 – 13:00, cetățenii vor putea viziona tehnica de intervenţie din dotarea inspectoratului, vor asista la exerciţii demonstrative și vor primi sfaturi despre cum să prevină sau cum să se comporte într-o situaţie de urgenţă.
Totodată, în data de 27 februarie, între orele 10:00 – 12:00, vor fi organizate puncte de informare preventivă pe tipuri de riscuri (incendii, seism) în centrele localităţiilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului şi Baraolt unde vor participa echipaje de pompieri cu autospeciale de intervenţie şi voluntarii ISU din programul ”Salvator din pasiune”. Pe lângă materialele informative, covăsnenii vor primi sfaturi despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.
Plecând de la principiul că este mai simplu să previi un incendiu decât să intervii pentru stingerea lui, elevii de la 15 unități de învățământ vor fi ajutaţi să conştientizeze cauzele şi împrejurările generatoare de incendii, să-şi creeze un spirit preventiv, să cunoască modul de apelare a serviciului unic de urgenţe 112, să cunoască şi să exerseze modul de comportare în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.
În aceste unităţi vor fi organizate şi exerciții de evacuare în caz de cutremur.
Totodată, în alte 18 unităţi de învăţământ se vor desfăşura lecţii deschide privind acordarea primului ajutor medical având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii acestor cunoştinţe, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți. De asemenea, cu sprijinul Asociației Sportive a Pompierilor din România – Filiala Covasna vor avea loc competiții sportive, sub egida „Cupa Protecţiei Civile 2020. Pompierii covăsneni se vor întrece la popice, tenis de masă şi minifotbal.
De Ziua Protecției Civile din România, pe 28 februarie, la Detașamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe va fi organizat un ceremonial militar și festivitatea de avansare în gradul următor, înainte de termen, a cadrelor militare care au obținut rezultate foarte bune în activitate.
Demersul nostru este orientat spre această latură de informare şi educare a populaţiei, astfel încât prin măsurile întreprinse să creştem cât de mult posibil şansele de supravieţuire într-o situaţie de urgenţă şi să transmitem mesajul corect, în aşa fel încât, populaţia să fie pregătită.