Vitamina B-12 este implicată în formarea celulelor roșii din sânge ajutând la crearea și reglarea ADN-ului. Ea se găsește în produsele din carne, putând fi produsă numai prin sinteză de fermentație bacteriană.
De altfel, metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru că ea joacă un rol important în sinteza acizilor grași și producția de energie.
În același timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie ajutând organismul să absoarbă acidul folic.
Dacă nu consumi însă produse de origine animală obligatoriu ai nevoie de suplimente și de alimente precum pește, carne, ouă și produse lactate.
Dacă ai o dietă sănătoasă, în mod normal nu ar trebui să te confrunți cu o deficiență de vitamina B12. În caz contrar, în lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o funcționare normală a creierului, dar și a sistemului nervos.
Fără vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule roșii din sânge în fiecare minut, nu le poate multiplica în mod corespunzător, „producția de globule roșii” fiind serios afectată dacă nivelul vitaminei B-12 scade.
Vorbim de apariţia anemiei, dar şi de depresie, confuzie, probleme de memorie şi asta chiar şi în situaţia în care nivelurile de B-12 sunt doar puțin mai scăzute decât cele normale.
În lipsa acestei vitamine este foarte posibil să ai şi alte manifestări, precum constipație, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate.
În cazul unor simptome care se intensifică vorbim deja de modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.
Găsim vitamina B în carne, porc, vită, miel, pasăre de curte, dar şi în şuncă, ouă, peşte, lactate, lapte, brânză, iaurt, ouă şi drojdie.
Tot mai multe persoane sunt diagnosticate ca având deficiență de vitamina B12, iar consecințele sunt dramatice. Într-o astfel de situație apar simptome neurologice care sunt, din păcate, ireversibile. De asemenea, această insuficiență predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie și demență.
Persoanele cu vârsta peste 14 ani, de pildă, trebuie să consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12, iar adolescenții și adulții cu vârsta peste 14 ani, 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12 pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alăptează, 2,8 mcg.
Sursa: www.doctorulzilei.ro