Realizarea aplicației vine în contextul parteneriatului dintre Endava și Tășuleasa Social, demarat în 2018, când specialiștii Endava au dezvoltat platforma online pentru Via Transilvanica. Odată cu lansarea aplicației, Via Transilvanica a inaugurat cele mai noi tronsoane, din județele Mureș și Harghita, respectiv 285 de kilometri nou marcați. În total, traseul are 685 de kilometri, din 1.000, cât presupune proiectul.
„Parteneriatul dintre Endava si Tășuleasa Social a apărut în mod natural, întrucât împărtășim aceeași cultură și suntem ghidați de aceleași valori.(…) Ne dorim să continuăm acest parteneriat, creând un impact pozitiv in comunitățile din care facem parte, cu atât mai mult cu cât experimentăm o perioada fără precedent”, a declarat Isabela Buhai, manager regional Endava.
Aplicația Via Transilvanica – dezvoltată atât pentru iOS, cât și Android – reprezintă un pas firesc ulterior creării website-ului viatransilvanica.com. Printre caracteristicile disponibile în aplicație se numără posibilitatea de a naviga virtual pe traseul Via Transilvanica, împărțit în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Călimani, Terra Siculorum, Terra Saxonia, Valea Mureșului, Terra Daco‑Romana și Valea Cernei, respectiv cele zece județe pe care le străbate: Suceava, Bistrița‑Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinți și Caraș‑Severin.
Fiind un instrument de ghidaj ce își propune să faciliteze experiența călătorului, aplicația oferă user-ului posibilitatea de a verifica diferitele puncte de interes de-a lungul traseului, de a-și stabili un traseu pe zonele marcate, de a consulta facilitățile existente, precum și de a le salva pentru utilizare ulterioară in drumețiile lui. Mai mult, în aplicație se poate planifica o călătorie în funcție de timpul pe care excursionistul îl poate aloca drumeției, aceasta fiind adăugată ulterior în calendar.