Observator Transilvan
Pastila de sanatate

Care sunt efectele cafeinei asupra sănătăţii?

Un consum moderat de cafeină poate avea efecte benefice în timp ce consumul mare poate provoca la anumite persoane anxietate, insomnie, dureri de cap, iritaţie gastrică. Consumul excesiv poate avea efecte dăunătoare asupra oaselor deoarece împiedică absorbţia vitaminelor şi mineralelor, inclusiv a calciului.

Performanța exercițiului. Mai multe studii au demonstrat că cofeina poate îmbunătăți puterea și puterea musculară, precum și întârzie oboseala datorată exercițiilor fizice

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Modul in care o persoana reactioneaza dupa consumul de cofeina difera de la caz la caz. De exemplu, exista persoane care pot sa bea un espresso dublu fara sa fie anxiosi sau hiper-energici, in timp ce altii sufera de insomnie dupa ce beau un pahar mic cu cola. De asemenea, gradul de sensibilitate la cafea poate sa fluctueze pe parcursul unei zile.

Exista 3 tipuri de sensibilitate la cofeina:

Hiposensibilitate la cofeina.Conform unui studiu recent,  10% din populatie poarta o gena legata de consumul unei cantitati mai mare de cofeina. Aceste persoane metabolizeaza rapid cofeina si, prin urmare, pot consuma cantitati mari din aceasta substanta, inclusiv seara, fara a manifesta vreun efect secundar.

Sensibilitate normala la cofeina.Majoritatea oamenilor au o sensibilitate normala la cofeina. Persoanele din aceasta categorie pot consuma pana la 400 de miligrame de cofeina zilnic (4 cesti de cafea, 10 doze de cola sau 2 bauturi energizante), fara a se confrunta cu efecte adverse.

Hipersensibilitate la cofeina.Persoanele cu hipersensibilitate sau intoleranta la cofeina metabolizeaza incet aceasta substanta si, prin urmare, nu pot tolera cantitati mici de cofeina, fara sa se confrunta cu efecte secundare negative, precum: anxietate, migrene, ritm cardiac crescut, etc.

Cafeaua la filtru are cea mai ridicată concentraţie de cafeină(115-135 mg pe 120 gr).

https://www.amsieu.ro

Related posts

Propolisul și polenul, la mare căutare

observator

Bugetul SJU, aprobat de consilierii judeteni

observator

Analize fără programare la laboratorul SJU Satu Mare

observator