Observator Transilvan
Life

10 hectare de ghiocei în Dumbrava Minunata

Legendele şi poveştile despre dumbrava minunată te fac să porneşti la drum. „Sunt locuri pe pământ unde te simţi ca-n rai. Undeva, pe-un picior de plai, în Munţii Orăştiei, se ascunde în aceste zile o privelişte de milioane, milioane de ghiocei bogaţi care acoperă precum un covor fermecat hectare întregi de pe Platoul Vârtoapelor.”

Milioane de ghiocei sălbatici transformă în aceste zile un loc ascuns din Munţii Orăştiei, aflat în apropiere de Sarmizegetusa Regia, într-una dintre cele mai frumoase privelişti din România. Pădurile cu ghiocei se întind pe mai mult de zece hectare în Platoul Vârtoapelor, iar în ultimii ani, deşi pot fi admirate doar două săptămâni din luna martie, au devenit una dintre marile atracţii ale Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Localnicii explică apariţia ghioceilor printr-o legendă unică. Ei povestesc că „alea frumoase” – ielele, ies în preajma echinocţiului de primăvară, din peşterile şi văgăunile Vârtoapelor, pentru a împleti cununi de flori.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Această „Dumbravă Minunată” se află pe Platoul Vârtoapelor la  13 km de Sarmisegetuza Regia, în Munţii Orăştiei – masivul Şureanu. Punctul de plecare spre poiană este comuna Orăştioara de Sus, parcul natural Grădiştea Muncelului din judeţul Hunedoara.

Locul este cunoscut mai mult de localnici, dar în ultimii ani a început să fie „mirosit” şi de turiştii care nu se dau în lături de la un urcuş destul de anevoios de circa 2 ore pentru a ajunge pe culmile de la Vârtoapele. Este nevoie de un ghid local, pentru că nu există un traseu marcat şi asta, mai mult din dorinţa de a ţine la distanţă „căutătorii de comori de sezon”.

În spiritul iubirii de natură şi de frumos, zona merită însă, cu siguranţă, explorată. Dacă doriţi să rămâneţi mai multe zile, puteţi găsi cazare la pensiunile agroturistice din zona Costeşti, comuna Orăştioara de Sus. Alte obiective din zona Grădiştea Muncelului pe care le puteţi vizita sunt: cetatea şi templele de la Sarmizegetusa Regia, cetatea de la Feţele Albe, morile de apă, zona carstică de la Vârtoape cu renumita peşteră verticală de la Capul Pietrei, la fel de renumita Peştera Bodi, având intrarea la mijlocul unui perete înalt de vreo 40 m, precum şi brâul de stânci ce înconjoară în trei părţi zona Vârtoapelor, mai înalt spre partea de Vest, motiv pentru care muntele poartă şi numele de Cununa. Locul numit “Sub Cununi” este cel în care unii spun că Decebal şi-a luat viaţa pentru a nu fi târât de victoriosul Traian după carul său de luptă pe străzile Romei.

https://www.amsieu.ro

Related posts

Gala Folk la Bistrita

observator

Cum arata cimitirul viitorului ? Cu lifturi și masinute de golf (Foto&video)

observator

Se închid sălile de sport

observator