Coordonată la nivel județean de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii,are ca scop informarea cetăţenilor în ceea ce priveşte conduita preventivă şi se derulează în perioada 11 – 28 aprilie 2022.
Suntem în perioada sărbătorilor, a pregătirilor pentru Paște. Aglomeraţia, graba şi agitaţia ne afectează însă deseori vigilenţa. Pentru a avea sărbători liniştite, haideţi să recapitulăm în această săptămână lecţia siguranţei. Azi vorbim despre bunurile noastre!
Ne pregătim pentru sărbători și cu daruri pentru mari și mici, multe dintre ele achiziționate online. Mare atenție! Dacă vindeți ceva prin intermediul internetului, produse noi sau folosite, nu completați pe niciun link datele cardului pentru a accepta plăți!! Atenție la pagini ce ridică suspiciuni și link-uri necunoscute, e recomandat să fie ignorate! Nu uitați, datele personale nu sunt pentru oricine, fie că e CNP, adresă, fie că sunt date bancare!
Tot referitor la cumpărături, dacă sunteți abordați de persoane care oferă spre vânzare diverse bunuri (fie în spațiul public, fie la ușa locuinței), înainte de a vă lăsa păcăliți de prezentarea lor grozavă, de așa zisa ofertă “incredibilă”, trebuie să vă puneți întrebarea: de ce ar fi mult mai ieftine decât în magazin? Ori sunt procurate ilegal, ori nu sunt ceea ce ni se prezintă, deci nu intrați în discuții cu astfel de oameni și nu vă lăsați atrași în situații neplăcute! Informați despre asta mai ales persoanele în vârstă din jurul dumneavoastră!
În ceea ce priveşte maşina, chiar dacă lipsiți doar câteva momente, dacă lăsați la vedere, în interior, obiecte atractive riscați să deveniți victimele unei infracțiuni.
Dar locuinţa? Cum o protejăm?
• Încuiați uşa chiar dacă sunteți acasă!
• Folosiți eficient interfonul, deci nu permiteți oricui accesul în bloc, indiferent de motivele invocate!
• Nu faceți publică plecarea de acasă, mai ales pe reţelele de socializare!
În zonele aglomerate, aveți grijă la genţi, buzunare! Doamnelor, purtați poşeta în partea din faţă a corpului, imobilizată de braţ! Domnilor, portofelul ar trebui să fie într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu în buzunarele din spate sau în cele laterale!
În perioadele premergătoare sărbătorilor, aglomeraţia şi agitaţia ce se creează constituie factori favorizanţi pentru comiterea de infracţiuni. Astfel, atenţia diminuată a oamenilor, manipularea de sume mai mari de bani, precum şi lipsa multor cetăţeni de la domiciliu, oferă ocazii infractorilor. În plus, vânzarea-cumpărarea de produse online, mai intensă în aceste zile, presupune anumite riscuri.
Campania de informare se realizează prin distribuirea de materiale de informare cu privire la prevenirea furturilor şi popularizarea mesajelor preventive prin intermediul mass media şi al reţelelor de socializare. Activităţile de informare completează activitățile specifice ale structurilor operative.