Observator Transilvan
Turism

Transfagarasanul – „Circuitul de Formula 1 creat de Dumnezeu”

Ți-ai imaginat vreodată că există, într-un alt colț de lume, un drum aproape identic cu Transfăgărășanul? Dacă i-ai arăta unui italian o fotografie cu Transfăgărășanul nostru, ar putea, fără să clipească, să-și pună toți banii la bătaie și să parieze că e Stelvio al lor.

Și mai au ceva în comun: ambele au fost votate, de mai multe ori, în topul celor mai spectaculoase drumuri din lume: Stelvio pe locul al doilea, pe când al nostru Transfăgărășan a deschis clasamentul celor mari frumoase șosele ale lumii.

https://www.trra.ro


https://www.metebo.com

Șoseaua care măsoară 151 de kilometri, a devenit celebră mai ales după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, au dedicat o ediție întreagă acestui traseu pe care l-au numit “circuitul de Formula 1 creat de Dumnezeu”. Tot atunci fostul prezentator Jeremy Clarkson a spus despre Transfăgărășan că e cel mai frumos drum din lume. Dincolo de clasamente și superlative, experiența în sine, de ajunge până sus, la 2042 metri altitudine, trebuie trăită cel puțin o dată în viață.

Drumul traversează 27 de viaducte, 830 de podețe și ajunge în cel mai lung tunel rutier din România, de aproape 900 de metri. De sus traseul pare desenat in bucle. E un fel de circuit de formula 1 înconjurat de stânci impunătoare, pajiști înflorite și cascade E o imagine care ți se lipește de suflet, pentru totdeauna. Și mai e ceva. E o vorbă care spune că nici o minune nu apare în viețile noastre fără un sacrificiu imens. Așa s-a întâmplat și la Transfăgărășan. Minunea turistică a lumii a prins contur în urma unei munci titanice de patru ani, la care a fost implicată o armată de oameni. Mulți au muncit aici și mulți au și murit. Oficial 40 de oameni s-au stins în șantierul din vârful muntelui, însă, neoficial, numărul lor ar fi mult mai mare. Și resursele folosite au fost uriașe. A fost nevoie de: 290.000 de metri cubi de material pentru zidărie, 20 de tone de dinamită, 3573 de tone de ciment, iar lista poate continua.

Sursa: www.calatorinbascheti.ro

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
https://www.amsieu.ro

Related posts

Zborurile spre Spania si retur, suspendate

observator

Cum sa ajungi la Castelul Bocskai ?

observator

Maldivele de la Aghireş

observator